onsdag 24 oktober 2012

ursäkta röran!

Den här bloggen är lite rörig just nu för jag håller på att fixar med den.
Återkom gärna snart så hoppas jag att den funkar bättre!



cesvaine slott

Runtom i Lettland står hundratals slott, herrgårdar och gamla fästningar kvar, med spännande arkitektur och historia. Jaktslottet Cesvaine byggdes 1893 - 1896 och är ritat av arkitekten Hans Griesebachs och skulptören August Georg Dinklages. Byggnaden har bl a varit skola, med gymnastiksalen förlagd i en av de stora salarna, där den pampigt ornamenterade öppna spisen geggats över och gipsats igen. Snickerier har målats över med brutalbrun lackfärg och många smides detaljer slitits ned och knölats ihop.  År 2002 förstördes slottets tak av en eldsvåda. Nu är salarna tomma och slottets delar återställs efterhand, i den takt ekonomin tillåter. 
Den dagen i augusti för ett par somrar sedan, då våra lettiska kusiner tog oss dit, var himlen vidöppen och regnet öste ner från en dramatisk, blixtrande och dånande himmel. En perfekt ljussättning och ljudmatta för vårt besök där vi ensamma vandrade runt i de öde salarna, gick i vindlande trappor ner i mörka källare och upp i jakttornen, med en magnifik utsikt över de gamla jaktmarkerna med sin mörkt gröna, täta skog. 


tisdag 23 oktober 2012

alberts gata

Riga är fullt av vackra och spännande hus. Uråldriga hus i Gamla Stan, trähus och fler än 800 jugendstilshus. Många med på UNESCO's världsarvslista, såsom jugenthusen längs Alberta iela och kvarteren där omkring.