Här följer lite bilder och idéer från Do Redo, ett återbruks- och handarbetsprojekt som jag var med och drev under åren 2003 - 2007. Genom att visa exempel på egna grejer, kläder och accessoirer, gjorda av filtade ylletröjor, ville vi inspirera andra till att börja handarbeta. Vi gjorde också materialkits med beskrivningar till stickning och broderi och nya garner tillsammans med Östergötlands Ullspinneri.
Projektet har än så länge kvar sin egen hemsida, inte uppdaterad på länge men det går fortfarande att läsa lite om vad vi gjorde under den här tiden.
Vi spred våra idéer genom en inspirationsutställning som vandrade runt i både Sverige och Japan. Vi gjorde boken Do Redo konsten att slakta en tröja (Alfabeta 2004) föreläste och hade workshops för en väldig massa återbruks- och handarbetsentusiaster, i när och fjärran.
Do Redo - Gör nytt av gammalt, återbruk
Do Redo - inspireras av traditionen och gör det nytt
Do Redo - gör och gör om igen, ge inte upp!
Do Redo bestod av, förutom mig:
Katarina Evans, produktutvecklare, formgivare och konstbrodös, mina kära design- och workshopledarkollega i Do Redo-projektet och numera även utanför. Det är våra gemensamma idéer och våra grejer som visades i bok, på workshoppar och i utställningen.
Ulla-Karin Hellsten, vd för Östergötlands Ullspinneri som bl a tog fram Do Redo- garnet för stickning och broderi, och Do Redo materialkits.
Sonoko Sato, antropolog och skribent, som bl a till stor del var orsak till våra kontakter med Japan
Anna-Stina Lindén Ivarsson, modejournalist och numera ordf i svensk Form Väst, låg bakom våra texter, inte minst som författare i boken Do Redo Konsten att slakta en tröja.
Do Redo: filtad tröja blir väska
|
Filtade tröjor blir fint material. Tack till Myrorna som samlat och skänkt oss genom åren!
Mina Do Redo-vernissage-och föreläsningsskor. Strumporna är virkade kring randiga filtade, stickade cirklar
Halsband av pärlbroderad ringning från en tröja, med pärlvirkade kedjor och rullade tofsar av en lurextröja.
Do Redo- bruden. Den här klänningen sydde jag och Katarina Evans av 24 filtade ylletröjor som blivit över efter våra workshops. Ingen hade velat klippa i dem för att de var för tjocka och knöliga. Vi utmanade oss till att använda dem och försöka få till utställningens tjusigast plagg. Resultatet blev i den här skapelsen som stod färdig till den sista stora Do Redo-utställningen som vi hade på Kulturen i Lund hösten 2006. Klänningen har senare varit med i lite olika sammanhang på egen hand, såsom här på bilden där den är med på en samlingsutställning Re-Art på Luna Kulturhus i Södertälje 2008.
Gästtofflor i str 43 av Katarina Evans, med reflex så att de kan identifieras i mörker
Lite olika sätt att göra om tovade och krympta tröjor:
Sticka på ny krage och nya muddar, t ex randiga som här. Den svartvita cirkelapplikationen är gjord som en intarsia med infällt vitt matearial i liknande grovlek, sydd med små stygn kant i kant. En bra metod också om man vill göra t e x filtar eller halsdukar som ska vara tvåsidiga!
Om elasticiteten helt försvunnit funkar det bra att sätta in blixtlås och göra en jacka. Fodra ev med ett foder i fin färg eller mönster.
Först isärklippta delar av ylletyget (filtade tröjan) ihopsydda med distans - för t ex spetsmönster eller för att spräcka en för liten tröja och göra den större. Luftigt och lätt med tunn tråd eller sysilke - eller grova effektsömmar mer kraftigare garn eller snören/band. Olikfärgade lappar, eller filt av olika grovlek och struktur i valfria former kan sys sida vid sida för t ex tvåsidiga sjalar.
Om man slizar med sax eller kniv så blir tröjan elastisk igen och man kan få fram en massa smarta mönster som dessutom rör sig när man själv rör sig. Hur synligt mönstret framträder varierar ju också beroende på vad man väljer att bära under.
Väst, klippt ur tovad tröja, med applikation och läggsömmar på framsidan som ett Argyle mönster
(tänk golf...)
Garnknappar på en halsvärmare, klippt ur nederdelen av en tröja. Ribben vänd uppåt
Virade, randiga fransar
Nät av remsor. Om man inte har så mycket material så kan det räcka långt om man syr ett nät av det. Till en sjal eller nån slags kimonojacka kanske. Med eller utan med fodertyg under.
Pälsmössa med ryaknutar på sydd mössa av bred tröjmudd